FISH AND CHIPS

Що таке "FISH AND CHIPS"
Риба і чіпси, які в англомовних країнах називають Fish and Chips, є одним з найпопулярніших видів фастфуду в світі. Цю страва вживали всі верстви населення Британії, про нього писали класики світової літератури. Цікаво, що свою популярність звичайні риба і картопля не втратили і сьогодні.

Як з'явилися "FISH AND CHIPS"?
З середини XIX століття в Лондоні і околицях фіш-енд-чіпс по популярності не могло зрівнятися  з жоденим іншим блюдом. Їли їх і студенти і сільські священики, які приїхали у справах в Лондон, богема і члени парламенту, робітники і туристи.
В "Олівер Твіст" Діккенс писав: "Як не вузькі межі Філд-лейн, проте тут є свій цирульник, своя кав'ярня, своя пивна і своя лавка зі смаженою, схожою на язик, рибою".
Походження страви загублене в століттях. Імовірно, його компоненти потрапили в Англію різними шляхами: картопля фрі з Франції, а риба - старовинний місцевий продукт.
Основою успішної популяризації цієї страви були маленькі сімейні підприємства, які традиційно продавали різну їжу на вулицях Лондона та інших великих міст Північної Англії. Лондон з дня свого заснування був центром торгівлі рибою, а на півночі основним продуктом харчування була картопля. Цікаво, що спочатку рибу подавали з обсмаженою хлібом, проте через кризу, його довелося замінити на картоплю.
Перші закусочні Fish & Chips відкрилися в Східному Лондоні в 1860 році, а потім поширилися по всій країні. До 1900 року в Британії налічувалося вже понад 30000 закусочних, які об'єдналися потім в Національну федерацію фрітюрщіков. Під час першої світової війни це недороге, поживну страву допомогло уникнути голоду найбіднішим соціальним верствам країни.
У 1935 році комусь прийшла в голову думка розвозити Fish & Chips на мотоциклі, так з'явилася перша доставка фастфуду.
Під час Другої світової війни це страва не видавалося за картками, на відміну від більшості продуктів і було включено в раціон харчування військ.
Тільки ближче до кінця XX століття цей фастфуд втратив колишню популярність. Рибу і картоплю змінили різні кебаби, шаурма і сосиски каррі. Однак в Англії це блюдо до сих пір шалено популярне.
Зараз закусочні Fish & Chips існують в Ірландії, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, Південній Африці, США, Китаї та навіть в Омані. Щорічно в серпні в італійському місті Барга проводиться фестиваль Fish & Chips в знак дружби з Британією.

З чого готують Fish & Chips?
Риба: Перше місце з риби, використовуваної для цієї страви, традиційно займає тріска, але годяться і інші сорти риби з білим м'ясом: пікша, мерлан, сайда, камбала. Головна умова - риба повинна бути свіжою, щойно виловленої.

Кляр: Для приготування тіста використовується борошно, пекарський порошок і темний англійський ель. Всі компоненти перемішуються до консистенції густого млинцевого тесту.

Масло: Використовують безліч видів масел, але менш шкідливим вважається арахісове.

Картопля: Перед приготуванням нарізані шматки картоплі на деякий час кладуть в холодну воду, щоб видалити надмірний крохмаль. Потім просушений картопля розподіляють в один шар по ситу і опускають в гарячий жир або масло. Найкраще використовувати картоплю з малим вмістом крохмалю.

Соус і чай: До цієї страви подають соуси на основі майонезу і чай, оскільки у таких закусочних немає ліцензії на алкоголь. Також раніше до фіш-енд-чіпс подавали молоко.

Цікаві факти

  • Спочатку з рибою подавали обсмажений хліб.
  • Фіш-енд-чіпс, за англійською традицією, обов'язково необхідно було загортати в газетну чи журнальну папір (гурмани віддають перевагу Санді таймс).
  • Ірландці подають дане блюдо в супроводі пляшечки оцту, яким пропонують поливати смажену картоплю.
  • Більшість фанатів цього фастфуду запивають фіш-енд-чіпс холодним молоком, що сприяє травленню.
  • Всього у Великобританії налічується 10.500 chippies, закусочних, в яких готують фіш-енд-чіпс, що приблизно в шість разів більше, ніж MaсDonaldsов. У цих cheppie подається 250 - 350 000 000 порцій фіш-енд-чіпс в рік.
  • У минулі часи рибу з картоплею продавали загорнутими у вчорашній номер бульварної газети і їли руками.
  • У Південній і Центральній Англії, а також в Західній Шотландії картопля подають з сіллю і солодовим оцтом, а в Північній і Східній Шотландії з сіллю і соусом з чебрецю.

Комментарии

Популярные сообщения